• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian:Djokovič túži po hetriku,S.Williamsová myslí na čistý grandslam

Melbourne 12. januára (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič a Američanka Serena Williamsovú budú najväčšími favoritmi 101. ročníka grandslamového turnaja Australian Open (14.-27. januára). "Nole" sa v Melbourne môže stať prvým hráčom v tzv. Open ére, ktorý na úvodnom podujatí veľkej štvorky zavŕši víťazný hetrik Tri tituly za sebou sa u protinožcov doposiaľ podarilo dosiahnuť iba dvom mužom - Jackovi Crawfordovi (1931-1933) a Royovi Emersonovi, ktorý dokonca triumfoval päťkrát v rade (1963-1967). Austrálčan je rekordným šesťnásobným šampiónom.

Djokovič si v prípade zisku štvrtej cennej trofeje na Australian Open odnesie z Melbourne rekordnú grandslamovú prémiu 2,430 milióna austrálskych dolárov. "Austrálian Open je mojím najobľúbenejším turnajom. V roku 2008 som v Melbourne získal prvý grandslamový titul a vždy sa tu cítim ako doma. Na začiatku sezóny po šesť alebo sedemtýždňovej pauze, keď sa nehrajú žiadne oficiálne turnaje, je človek hladný po úspechu. Vždy prídem do Austrálie mimoriadne motivovaný s cieľom ukázať fanúšikom dobrý tenis. Necítim sa byť pod väčším tlakom ako v minulých rokoch. Na začiatku sezóny všetci štartujeme z rovnakej čiary, nikto nie je v pozícii favorita," povedal Djokovič pre akreditované médiá.

Najväčšími súpermi zverenca slovenského trénera Mariána Vajdu v boji o celkový primát by mali byť grandslamový rekordér Švajčiar Roger Federer a predovšetkým Brit Andy Murray. Rodák zo škótskeho Dunblane vlani v septembri ukončil dlhé britské čakanie na grandslamový triumf, keď po päťsetovom finálovom víťazstve nad Djokovičom vyhral US Open. "Andy mal vlani skvelú druhú polovicu sezóny, vyhral londýnsku olympiádu i US Open. Práve jeho považujem za najväčšieho súpera. Stále mám v pamätí nás vlaňajší semifinálový duel z Melbourne, ktorý dvíhal divákov zo sedadiel," dodal Djokovič. Federer by sa v prípade zisku piateho titulu v Melbourne dostal na druhé miesto za Emersona. S 18 grandslamovými trofejami by sa vyrovnal americkým ženským tenisovým legendám Chris Evertovej a Martine Navrátilovej. Pre pretrvávajúce problémy s kolenom sa v Melbourne nepredstaví minuloročný finalista Rafael Nadal. Oči španielskych fanúšikov sa tak budú upierať na univerzála Davida Ferrera, ktorý stále čaká na prvé grandslamové finále.

Serena Williamsová sa v prípade postupu do finále dvojhry na Australian Open vráti na post svetovej jednotky, kde vystrieda úradujúcu šampiónku Victoriu Azarenkovú. Američanka má v roku 2013 tie najvyššie ambície a chce sa pokúsiť dosiahnuť tzv. čistý grandslam. Vyhrať všetky štyri veľké turnaje v jednej sezóne sa naposledy podarilo Nemke Steffi Grafovej ešte v roku 1988. Chris Evertová si myslí, že pri súčasnej forme Sereny nie je nemožné zopakovať Grafovej husársky kúsok. "Serená má veľkú šancu dosiahnuť túto neuveriteľnú métu. Aj keby sa jej to nepodarilo, pre mňa zostane najlepšou hráčkou tenisovej histórie," nechala sa počuť Evertová.

Serena má na konte 15 singlových grandslamových trofejí a na Australian Open triumfovala päťkrát. V historickej tabuľke je na druhom mieste hneď za Austrálčankou Margaret Courtovou (11). Vlani vyhrala Wimbledon, US Open, londýnsku olympiáda i šampionát WTA Tour v Istanbule. "Mnohí novinári sa ma pýtajú, či som teraz v životnej forme. Ťažko povedať, ale cítim sa vo veľkej hernej pohode, som na kurte uvoľnená a tenis mi prináša veľkú radosť," povedala pre oficiálnu stránku turnaja 31-ročná Američanka, ktorá odštartovala sezónu triumfom v Brisbane. V semifinále na Australian Open môže prísť k priamej konfrontácii medzi Serenou a Azarenkovou, ktorá by bola zároveň súbojom o post svetovej jednotky. "Vika" doposiaľ zdolala mladšiu zo sestier Williamsových iba jediný raz - v roku 2009 vo finále turnaja v Miami. .

la

Vloženo: 12. 01. 2013       Kategorie: Tasr