• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian: Federer12.krát v rade do osemfinále, del Potro skončil - SÚHRN

Melbourne 19. januára (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer sa po dvanásty raz za sebou prebojoval do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Štvornásobný šampión z Melbourne si v 3. kole ako nasadená dvojka poradil s domácou nádejou Austrálčanom Bernardom Tomičom v troch setoch 6:4, 7:6 (5) a 6:1. Kľúčový bol tajbrejk druhého dejstva, v ktorom Federer dokázal otočiť z 1:4. V dueli o postup do štvrťfinále nastúpi grandslamový rekordér proti Kanaďanovi čiernohorského pôvodu Milošovi Raoničovi.

Federer bol po trojsetovom triumfe nad Tomičom spokojný. "Z oboch strán to bol veľkolepý zápas. Bernard ma prinútil podať maximálny výkon. Potvrdil, že má veľký talent, v ďalšom priebehu sezóny mu želám len to najlepšie. Dnes to bolo o využívaní brejkbalov, ktorých som mal o niečo viac ako on. V tajbrejku mi však nebolo všetko jedno, za stavu 1:4 som si myslel, že druhý set je už pase. Človek má vždy zmiešané pocity, keď vyradí miláčika domácich tribún. Vážim si, že ste ma napriek tomu odmenili potleskom a že ma stále podporujete," povedal Švajčiar v prvom rozhovore priamo na kurte.

Do osemfinále s prehľadom postúpil aj tretí nasadený Brit Andy Murray. Vlaňajší šampión US Open v 3. kole ako nasadená trojka zdolal Litovčana Ricardasa Berankisa v troch setoch 6:3, 6:4 a 7:5. O prekvapenie sa postaral Francúz Jeremy Chardy, ktorý vyradil šiesteho nasadeného Argentínčana Juana Martina del Potra po päťsetovej bitke 6:3, 6:3, 6:7 (3), 3:6 a 6:3. Ďalej idú aj traja rebríčkovo najvyššie postavení francúzski hráči Jo-Willfried Tsonga, Richard Gasquet a Gilles Simon, ktorý v päťsetovom derby pokoril Gaela Monfilsa. Medzi elitnou šestnástkou nebude chýbať ani Talian Andreas Seppi, ktorý po päťsetovej dráme zvíťazil nad Chorvátom Marinom Čiličom.

Zápas medzi Murraym a Berankisom v aréne Roda Lavera poznačil nepríjemný vietor, ktorý robil problémy obom hráčom. "Podmienky dnes boli mimoriadne náročné. nevyspytateľný a meniaci sa vietor nám dal zabrať. Na jednej strane kurtu som musel veľa behať. Keď som stál na druhej strane dvorca, musel som zasa do úderov dávať veľa spinu, pretože v opačnom prípade by loptičky leteli ďaleko do autu. V druhom sete som začal byť frustrovaný. Berankis hral v tejto fáze zápasu veľmi dobre, mne na rýchlom kurte naopak chýbal lepší tajming, Musím na tom na tréningoch popracovať," povedal rodák zo škótskeho Dunblane, ktorého v osemfinále čaká víťaz francúzskeho derby medzi Gillesom Simonom a Gaelom Monfilsom.

Del Potro spravil v zápase so Chardym 35 nevynútených chýb a až päťkrát stratil vlastné podanie. "Vyrovnať z 0:2 na 2:2 na sety a potom prehrať rozhodujúce dejstvo, to vždy bolí. Jeremy však hral v piatom sete naozaj dobre, v závere si dokázal zachovať chladnú hlavu a dopodával to do úspešného konca. Zahral veľa víťazných úderov z forhendu, mal veľmi účinný slajz. V dôležitých momentoch si počínal lepšie ako ja, preto zaslúžene zvíťazil," povedal del Potro po prekvapujúcej prehre. Chardy vlani na turnaji v Cincinnati vyradil Murrayho, grandslamový triumf nad del Potrom si však cení ešte viac. "Zdolať hráča z absolútnej svetovej špičky v 3. kole Australian Open, to je obrovský úspech. Dosiahol som zrejme najcennejšie víťazstvo v mojej kariére," povedal Francúz, ktorého v osemfinále preverí Talian Seppi.

muži - dvojhra - 3. kolo:

Gilles Simon (14-Fr.) - Gael Monfils (Fr.) 6:4, 6:4, 4:6, 1:6, 8:6, Roger Federer (2-Švajč.) - Bernard Tomič (Austr.) 6:4, 7:6 (5), 6:1, Miloš Raonič (13-Kan.) - Phlipp Kohlschreiber (Nem.) 7:6 (4), 6:3, 6:4, Andy Murray (3-V.Brit.) - Ricardas Berankis (Lit.) 6:3, 6:4, 7:5, Andreas Seppi (21-Tal.) -'Marin Čilič (Chor.) 6:7 (2), 6:3, 2:6, 6:4, 6:2, Jeremy Chardy (Fr.) - Juan Martin del Potro (6-Arg.) 6:3, 6:3, 6:7 (3), 3:6, 6:3, Jo-Willfried Tsonga (7-Fr.) - Blaž Kavčič (Slov.) 6:2, 6:1, 6:4, Richard Gasquet (9-Fr.) - Ivan Dodig (Chor.) 4:6, 6:3, 7:6 (2), 6:0

la

Vloženo: 19. 01. 2013       Kategorie: Tasr