• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian: Federer do 35. grandslamového štvrťfinále za sebou - SÚHRN

Melbourne 21. januára (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer postúpil do rekordného 35. grandslamového štvrťfinále za sebou. V osemfinále dvojhry na Australian Open si ako nasadená dvojka poradil s Kanaďanom čiernohorského pôvodu Milošom Raoničom (13.) v troch setoch 6:4, 7:6 (4) a 6:2. Štvornásobný šampión z Melbourne nastúpi v dueli o postup do semifinále proti siedmemu nasadenému Francúzovi Jo-Wilfriedovi Tsongovi. S finalistom úvodného podujatia veľkej štvorky z roku 2008 má priaznivú bilanciu 8:3. V semifinále Australian Open v roku 2010 ho zdolal hladko v troch setoch.

O osude prvého setu duelu medzi Federerom a Raoničom rozhodol desiaty gem, v ktorom Švajčiar prelomil podanie súpera. V druhom dejstve obaja aktéri spoľahlivo servovali a tak rozhodnutie padlo až v tajbrejku. V skrátenej hre držal Raonič s favoritom krok iba do stavu 3:3. Federer potom zahral dva skvelé bekhendové winnery a ujal sa vedenia 2:0 na sety. V treťom dejstva si Švajčiar po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:0 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil po víťaznom forhende pri vlastnom podaní v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Raoničom na 4:0.

Federer po postupe do štvrťfinále žiaril spokojnosťou. "Teší ma, že som nad Raoničom vyhral v troch setoch. Je to veľmi talentovaný hráč, o ktorom ešte budeme veľa počuť. Dnes ma veľmi podržalo podanie. Pomohlo mi i to, že sme hrali až večer, keď bolo predsa len chladnejšie. Rovnako ako v dueli s Bernardom Tomičom bol kľúčový tajbrejk druhého setu, zahral som tam pár výborných úderov. Proti Tsongovi to bude určite veľmi zaujímavý zápas. Jo-Wilfried je super hráč a veľký šoumen, ktorý hrá skvele od základnej čiary. Vlani sme spolu nehrali, o to viac sa teším na náš stredajší súboj," povedal Federer priamo na kurte v prvom pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Suverénnym spôsobom sa medzi elitnú osmičku prebojoval aj Brit Andy Murray. Vlaňajší šampión US Open si v osemfinále ako nasadená trojka poradil so štrnástkou "pavúka" Francúzom Gillesom Simonom hladko v troch setoch 6:3, 6:1 a 6:3. V súboji o semifinále nastúpi rodák zo škótskeho Dunblane proti ďalšiemu Francúzovi nenasadenému Jeremymu Chardymu. Murrayho jednoznačné víťazstvo nad Simonom prekvapilo. "Po úvodných gemoch som sa necítil v pohode. Na grandslamoch musíte počítať s tým, že v niektorých zápasoch treba o víťazstvo tuho bojovať. Napokon to išlo ľahšie, ako som predpokladal. Bolo to spôsobené aj tým, že Simon mal v nohách veľa náročných duelov vrátane päťsetového maratónu s Gaelom Monfilsom. Doposiaľ najväčším pozitívom na tohtoročnom Australian Open je pre mňa to, že aj keď stratím v zápase podanie, dokážem okamžite kontrovať rebrejkom. Verím, že to bude takto pokračovať," povedal pre akreditované médiá Murray, ktorého vo štvrťfinále čaká nenasadený Francúz Jeremy Chardy.

Premožiteľ Argentínčana Juana Martina del Potra zdolal v osemfinále nasadenú dvadsaťjednotku Taliana Andreasa Seppiho v štyroch setoch 5:7, 6:3, 6:2, 6:2 a postúpil prvýkrát v kariére medzi elitnú osmičku na podujatí veľkej štvorky. "V Austrálii sa mi väčšinou nedarí. O to viac si cením, že do prvého grandslamového štvrťfinále som postúpil práve tu v Melbourne. Je to ako sen," povedal Chardy.

muži - dvojhra - osemfinále:

Roger Federer (2-Švajč.) - Miloš Raonič (13-Kan.) 6:4, 7:6 (4), 6:2, Andy Murray (3-V. Brit.) - Gilles Simon (14-Fr.)ˇ6:3, 6:1, 6:3, Jo-Wilfried Tsonga (7-Fr.) - Richard Gasquet (Fr.) 6:4, 3:6, 6:3, 6:2, Jeremy Chardy (Fr.) - Andreas Seppi (21-Tal.) 5:7, 6:3, 6:2, 6:2

la

Vloženo: 21. 01. 2013       Kategorie: Tasr