• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian: Azarenková obhájila titul a zostane svetovou jednotkou

Melbourne 26. januára (TASR) - Bieloruská tenistka Victoria Azarenková obhájila titul vo dvojhre na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne a zostane svetovou jednotkou. Najvyššie nasadená zverenka francúzskeho trénera Samuela Sumyka si vo finále poradila s turnajovou šestkou Číňankou Na Li v troch setoch 4:6, 6:4 a 6:3. Azarenková získala druhú singlovú trofej z podujatí veľkej štvorky a ako ôsma hráčka v histórii obhájila titul na Australian Open. Naposledy sa to podarilo Američanke Serene Williamsovej, ktorá by sa v prípade Azarenkovej finálovej prehry stala vo veku 31 rokov a 4 mesiace najstaršou ženskou svetovou jednotkou od zavedenia počítačového poradia. Pre Na Li, ktorú počas zápasu s Azarenkovou dvakrát ošetrovali, to bolo druhé neúspešné melbournske finále, v roku 2011 podľahla šampiónka Roland Garros Belgičanke Kim Clijstersovej.

Začiatok finálového duelu medzi Na Li a Azarenkovou poznačila nervozita, obe hráčky si prehrali svoje podanie. Ako prvá si podržala servis Číňanka a po brejku v šiestom geme si vybudovala náskok 5:2. Azarenková síce následne znížila na 4:5, no Na Li dotiahla úvodné dejstvo do úspešného konca, keď za stavu 5:4 premenila po dvojchybe Bielorusky v poradí štvrtý setbal. Na Li hrala rovnako ako v semifinále proti Šarapovovej agresívne, po slabšom druhom podaní Azarenkovej predviedla viacero forhendových winnerov.

Na začiatku druhého setu Azarenková spresnila hru, zlepšila podanie i returny a po dvoch brejkoch odskočila Na Li na 3:0. V piatom geme si Číňanka pri súperkinom údere do protipohybu podvrtla ľavý členok a museli ju ošetrovať. Po návrate na dvorec Na Li vykúzlila dva skvelé bekhendové longlajny a znížila na 2:3. Po brejku v ôsmom geme Číňanka vyrovnala na 4:4, no záver setu patril Azarenkovej. V rozhodujúcom dejstve za stavu 2:1 pre Na Li zápas prerušili pre ohňostroj. Prvá výmena po krátkej prestávke dopadla pre ázijskú hráčku nešťastne, pri pošmyknutí si udrela hlavu a nasledovalo ďalšie ošetrenie. Po návrate na kurt Číňanka prehrala tri gemy v rade a Azarenková náskok 4:2 pretavila v zisk titulu. Za stavu 5:3 premenila pri podaní súperky hneď prvý mečbal. Azarenková upravila vzájomnú bilanciu s Na Li na 6:4, pričom natiahla víťaznú sériu na päť zápasov.

ženy - dvojhra - finále:

Victoria Azarenková (1-Biel.) - Na Li (6-Čína) 4:6, 6:4, 6:3

la

Vloženo: 26. 01. 2013       Kategorie: Tasr