• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian: Djokovič zavŕšil víťazný hetrik -ako prvý hráč v Open ére (2)

Melbourne 27. januára (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal štvrtýkrát v kariére víťazom dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Dvojnásobný obhajca titulu si vo finále ako nasadená jednotka poradil s trojkou "pavúka" Britom Andym Murraym za 3:40 h v štyroch setoch 6:7 (2), 7:6 (3),, 6:3 a 6:2. Djokovič je vôbec prvým hráčom v Open ére, ktorý na Australian Open zavŕšil víťazný hetrik. Tri tituly za sebou sa u protinožcov doposiaľ podarilo dosiahnuť iba dvom mužom - Jackovi Crawfordovi (1931-1933) a Royovi Emersonovi, ktorý dokonca triumfoval päťkrát v rade (1963-1967) a je rekordným šesťnásobným šampiónom Australian Open.

Djokovič, ktorý prvýkrát vyhral v Austrálii v roku 2008, získal v nedeľu svoj celkovo šiesty grandslamový titul. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu obhájil 2000 bodov z vlaňajška, z Melbourne si odnáša prémiu 2,430 milióna austrálskych dolárov. Počtom titulov na Australian Open sa vyrovnal Američanovi Andremu Agassimu a Švajčiarovi Rogerovi Federerovi. Murray nevyužil šancu stať sa prvým tenistom v Open ére, ktorý po zisku premiérového grandslamového titulu vyhrá hneď ďalší turnaj veľkej štvorky. Vlaňajší šampión US Open doplatil na slabšie druhé podanie a prílišnú opatrnosť pri kľúčových výmenách. Pre Murrayho to bolo už tretie neúspešné finále na Australian Open. V roku 2010 prehral s Federerom, pred dvomi rokmi práve s Djokovičom. Doposiaľ posledným britským víťazom Australian Open bol v roku 1934 Fred Perry. Turnajová trojka v melbournskom finále mužskej dvojhry naposledy zdolala nasadenú jednotku v roku 1983, keď Mats Wilander pokoril Ivana Lendla - terajšieho Murrayho trénera.

Úvod zápasu medzi Djokovičom a Murraym poznačila nervozita, obaja hráči robili priveľa chýb. Srb nevyužil za stavu 3:2 štyri brejkbaly, v siedmom geme nepremenil piaty a tak prišiel na rad tajbrejk. V skrátenej hre jasne dominoval Murray, ktorý si po dvoch minibrejkoch vybudoval rozhodujúci náskok 4:0. Brit profitoval aj z toho, že Djokovičovi odišlo prvé podanie i forhend.

Na začiatku druhého dejstva mal Murray k dispozícii tri brejkbaly, no Djokovič si podržal podanie a jeho výkon išiel v ďalších minútach nahor. Srb začal hrať agresívnejšie, vychádzali mu jeho obľúbené bekhendy po čiare. Väčšia aktivita mu priniesla úspech v tajbrejku. Kľúčový moment prišiel za stavu 2:2, keď Murray pred druhým podaním išiel zdvihnúť z kurtu vtáčie pierko, následne stratil koncentráciu a spravil dvojchybu. Djokovičovi potom vyšli dve kvalitné podania a náskok 5:2 už z rúk nepustil.

Srb sa dostal na koňa a od začiatku tretieho setu bol na kurte lepším hráčom. Za stavu 4:3 vďaka sérii riskantných úderov po prvý raz v zápase prelomil Murrayho podanie a následne spečatil zisk setu čistou hrou. Britovi prestalo fungovať prvé podanie, pri dlhých výmenách od základnej čiary mu chýbala väčšia trpezlivosť. Vo štvrtom sete si v pohode hrajúci Djokovič po dvoch brejkoch vybudoval náskok 4:1 a zápas už s prehľadom dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri vlastnom servise hneď prvý mečbal.

muži - dvojhra - finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Andy Murray (3-V. Brit.) 6:7 (2), 7:6 (3), 6:3, 6:2

la

Vloženo: 27. 01. 2013       Kategorie: Tasr