• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-DC: Najdlhší zápas histórie Davisovho pohára ukončila dvojchyba

Ženeva 3. februára (TASR) - Neuveriteľných sedem hodín a dve minúty trval sobotňajší duel štvorhry v stretnutí 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára medzi Švajčiarskom a Českom. Najdlhší zápas v histórii prestížnej tímovej súťaže a druhý celkovo získali v Ženeve pre seba hostia vďaka dvojchybe Marca Chiudinelliho v 46. hre rozhodujúceho setu. V poradí svoj trinásty mečbal český pár Tomáš Berdych, Lukáš Rosol využil a dvojicu Stanislas Wawrinka, Marco Chiudinelli zddolal 6:4, 5:7, 6:4, 6:7 (3) a 24:22.

Doterajší rekord v dĺžke stretnutia Davisovho pohára držali John McEnroe z USA a Mats Wilander zo Švédska z roku 1982. Američan vtedy potreboval na víťazstvo 9:7, 6:2, 15:17, 3:6 a 8:6 šesť hodín a 22 minút, ale ešte sa nehrali tajbrejky. Najdlhšiu štvorhru v histórii v trvaní 6 hodín a 20 minút videli diváci v roku 2002 medzi Ruskom a Argentínou. OD zavedenia svetovej skupiny DC to bol zároveň zápas s najvyšším počtom hier - rekordný počet držali od roku 1985 z duelu Nemecko - Československo Michael Westphal a Tomáš Šmíd, kde sa domáci hráč tešil po 85. geme. Tentoraz sa hralo o šesť gemov viac.

Švajčiarska a česká dvojica odohrali druhý najdlhší duel histórie tenisu vôbec, maximum držia Američan John Isner a Francúz Nicolas Mahut z 1. kola Wimbledonu 2010, keď ich viackrát prerušený zápas trval spolu 11 hodín a 5 minút.

"Víťazstvo chutí skvele. Nikdy som nazažil takýto dlhý tenis. O to viac to chutí lepšie, ale nič to neznamená. Ešte potrebujeme jeden bod," citoval server idnes.cz Berdycha po maratónskom stretnutí, po ktorom sa Česi ujali vedenia 2:1. "Na začiatok sme si dali maratón, potom sme sa nejakým spôsobom na dvorci našli. Na konci sme už boli takí oblblí, že sme toho veľa ani nevnímali. Človek tie mečboly ani nepočítal. Našťastie sme premenili až ten trinásty. Chceli sme to samozrejme ukončiť skôr, ale buďme radi, že sme to takto zvládli," dodal Rosol. Rozhodujúci piaty set sobotňajšej štvorhry trval až 215 minút.

Česi zvládli lepšie kľúčové momenty dôležitého súboja a vo štvorhre neprehrali v Davisovom pohári už od finálového duelu v roku 2009 v Španielsku. Odvtedy sa v debli tešili desaťkrát za sebou. V kádri Švajčiarov nefiguroval v zápase prvého kola ich najlepší hráč Roger Federer, v zostave Čechov chýbal hrdina vlaňajšieho finále Radek Štěpánek, ktorý zápasí so zranením chrbta a musí pod skalpel.

mp ny

Vloženo: 03. 02. 2013       Kategorie: Tasr