• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Fed: Srbsko - Slovensko 1:1 po 1.dni,Cibulková skrečovala pre kŕče - SÚHRN

Niš 9. februára (TASR) - Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie v Niši s domácim Srbskom nerozhodne 1:1. O prvý bod pre slovenské farby sa v úvodnej dvojhre postarala slovenská dvojka Daniela Hantuchová, ktorá na tvrdom povrchu RuKortHard v hale Čair po mimoriadne koncentrovanom výkone zdolala srbskú jednotku Bojanu Jovanovskú za 1:26 h v dvoch setoch 7:5 a 6:2. Bývalá svetová päťka nadviazala na triumf nad osemfinalistkou Australian Open z Belehradu 2010 a pripísala si na konto už 28. singlové fedcupové víťazstvo. V druhej dvojhre slovenská jednotka Dominika Cibulková skrečovala zápas so srbskou dvojkou a fedcupovou debutantkou Vesnou Doloncovou za stavu 6:4, 5:4, 0:15 v druhom sete pre silné kŕče v pravom lýtku a museli ju z kurtu odniesť na nosidlách. Po zápase ju v sprievode lekára slovenského tímu Romana Fana odviezli do nemocnice na vyšetrenie.

Jovanovská sa rovnako ako pred tromi rokmi v Belehrade po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, Hantuchová však bleskovo vyrovnala na 2:2. V ďalších minútach videli diváci množstvo razantných dlhých výmen od základnej čiary. Slovenka ich viackrát zakončila víťaznými údermi po čiarach a získavala čoraz pevnejšiu pôdu pod nohami. Za stavu 5:5 prelomila podanie Jovanovskej a následne pri vlastnom podaní premenila po nabiehanom forhende v poradí tretí setbal. V druhom dejstve Hantuchová vďaka kvalitnému podaniu a skvelým returnom úplne ovládla centrálny dvorec, po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Za stavu 6:2 premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal.

Hantuchová po zisku prvého bodu žiarila spokojnosťou. "Som veľmi spokojná s predvedeným výkonom, Bol to zrejme môj druhý najlepší výkon v tomto roku, lepšie som zahrala iba proti Talianke Sare Erraniovej na turnaji v Brisbane. Vždy hrám veľmi rada vo Fed Cupe. Sú tam úplne iné emócie ako na bežných turnajoch. Človek bojuje o každú loptičku, lebo hrá za svoju krajinu. Aj napriek tomu, že mi úvod zápasu s Jovanovskou nevyšiel, bola som na dvorci pokojná. Vedela som, že keď sa mi podarí vnútiť jej svoju hru, začnem mať navrch. Veľmi dobre som sa pohybovala a dokázala som ju pretlačiť v dlhých výmenách od základnej čiary, čo bolo veľmi dôležité. Jovanovská väčšinou v zápasoch diktuje tempo, no dnes pri niektorých výmenách nestíhala. Počas celého zápasu som si pomáhala servisom. Som rada, že som to zvládla v dvoch setoch. Súperka bola v druhom dejstve frustrovaná, ku koncu sa opustila. Na jej hre nebolo poznať, že by mala nejaké zranenie. Pokiaľ ide o mňa, tých zdravotných problémov je naozaj dosť, no keď už som na dvorci, tak na to nemyslím," povedala Hantuchová, ktorá si pochvaľovala atmosféru v hľadisku. "Srbskí fanúšikovia boli hluční, no čím hlasnejšie, tým lepšie. Veľmi milo ma prekvapila skupinka Slovákov, bolo ich poriadne počuť. Celý čas ma povzbudzovali, za čo im ďakujem. Hukot fanúšikov jednoducho patrí k tímovým súťažiam."

Jovanovská mala pred zápasom so Slovenskom problémy s boľavým chrbtom, čo sa podľa jej slov odzrkadlilo na jej výkone. "Dnes som nehrala svoj najlepší tenis. Od Australian Open som laborovala so zraneným chrbtom, namiesto tréningu som chodila na terapie. Po niekoľkých ťažkých výmenách som dnes začala cítiť bolesti a od stavu 5:5 v prvom sete sa mi už nepodarilo držať krok so skúsenou súperkou. Daniela vyhrala zaslúžene, výborne podávala i returnovala. Potvrdila, že nie náhodou bola v minulosti v najlepšej svetovej desiatke," povedala Srbka.

Od úvodných minút duelu medzi Doloncovou a Cibulkovou boli diváci svedkami "prestreliek" od základnej čiary. Moskovská rodáčka sa po rýchlom brejku ujala vedenia 3:1, Cibulková však potom získala štyri gemy v rade a za stavu 5:3 mala k dispozícii dva setbaly. Nevyužila ich, následne stratila servis a Doloncová mala dve možnosti vyrovnať na 5:5. Cibulková však zabojovala a pri podaní Srbky napokon dotiahla úvodný set do úspešného konca.

Druhý set mal podobný úvod. Doloncová mala dvakrát brejk k dobru, Cibulková však vždy kontrovala. Za stavu 4:3 pre Slovenku Srbka požiadala a medical time out a nechala si ošetriť brušné svalstvo. Po návrate na dvorec Doloncová stratila servis a Cibulková išla podávať na víťazstvo v zápase. Za stavu 0:15 však dostala kŕč, ihneď k nej musel pribehnúť lekár Fano a nasledovala ďalšia zdravotná prestávka. Za stavu 5:4 Cibulková zamierila do šatne na ďalšie ošetrenie. Vrátila sa síce na kurt, no po prvej výmene pri podaní Doloncovej s bolestivým výkrikom spadla na zem a nasledoval skreč.

Kapitánovi slovenského tímu Matejovi Liptákovi sa po nešťastnom závere zápasu Cibulkovej ťažko hľadali slová. "Všetko sa to zbehlo veľmi rýchlo v priebehu piatich minút. Dominika už gem predtým, ako dostala kŕče, prišla za mnou na lavičku a povedala mi, že potrebuje rýchlo magnézium. Bolo to za stavu 4:3 a 30:30. Asi už vtedy pociťovala problém, ktorý sa už u nej objavil, vedela, čo sa deje s jej telom. V minulosti jej magnézium zabralo. Bol som prekvapený, lebo hoci zápas s Doloncovou bol plný dlhých výmen, na nič sa dovtedy nesťažovala. Možno keby prišiel problém skôr, tak sa s tým dalo na lavičke niečo urobiť. Keby prišiel o päť minút neskôr, mohlo byť už po zápase. Najdôležitejšie teraz je, aby bola Domča v poriadku. Dúfam, že to nebude nič vážne. Boli to podľa môjho názoru kŕče z napätia a z dôležitosti, ktoré sprevádzajú fedcupové i daviscupové zápasy. Sama hovorila, že nepociťovala nervozitu, no tímové súťaže majú svoje špecifiká. Bol to možno taký emočný krč," povedal Lipták.

Slovenský kapitán v sobotu večer nechcel špekulovať o tom, či Cibulková v nedeľu nastúpi. "Nechcem teraz o tom vôbec hovoriť. Vôbec neviem, v akom je stave. Keď sa na to nebude cítiť, nebudeme ju tlačiť, aby hrala. Nechceme, aby sa to zopakovalo. Ak sa bude cítiť lepšie, zvážime to. V tíme máme aj ďalšie dve dievčatá Magdu Rybárikovú a Janku Čepelovú, ktoré sú v prípade potreby pripravené hrať," dodal Lipták, ktorého nepríjemne prekvapilo pískanie srbských fanúšikov v čase ošetrovanie slovenskej jednotky. "Keď sa niečo také stane na hokeji alebo na futbale, ľudia nepískajú ale stíchnu. Teraz všetci začali hučať, skôr mali rozmýšľať o tom, či je Domča v poriadku. Veľmi som to však nevnímal. Išlo mi o Dominiku. Vedeli sme, že je to veľký problém. Bolesť sa postupne stupňovala, začala vystreľovať aj do druhej nohy, k tomu sa pridružili bolesti chrbta. Dominika už jednoducho nemohla pokračovať v zápase. Mrzí ma to, lebo Dominika odohrala dobrý zápas a chýbalo málo, aby ho dotiahla do úspešného konca."

Vo fedcupovej histórii ide už o štvrtý zápas medzi Slovenskom a Srbskom, tretí za posledné tri roky. Slovenky vedú vo vzájomnej bilancii 2:1. V apríli 2010 zdolali Srbky na antuke v belehradskej Aréne 3:2 vďaka skvelým výkonom Hantuchovej, ktorá vyhrala obe dvojhry a po boku Magdalény Rybárikovej získala vo štvorhre tretí bod. O rok neskôr v bratislavskom NTC však slovenský tím prehral 2:3. Hantuchová s Rybárikovou vtedy v rozhodujúcej štvorhre proti páru Jankovičová, Kruničová nevyužili vedenie 6:2, 5:1 a 30:0.

1. kolo svetovej skupiny Pohára federácie:

Srbsko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 5:7, 2:6

Vesna Doloncová - Dominika Cibulková 4:6, 4:5 - Cibulková skreč

nedeľa 12.00:

Jovanovská - Cibulková

Doloncová - Hantuchová

Doloncová, Aleksandra Kruničová -Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová.

/vyslaný redaktor TASR la/

Vloženo: 09. 02. 2013       Kategorie: Tasr