• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Fed: Slovenky blízko k finále, Lipták: "Získať tretí bod nebude ľahké" (3)

Moskva 20. apríla (TASR) - Slovenské tenistky sú blízko k postupu do finále prestížneho Pohára federácie, po úvodnom dni semifinálového zápasu svetovej skupiny totiž vedú v Moskve nad favorizovaným domácim Ruskom 2:0. O druhý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v Športovom centre Krylatské zaslúžila slovenská dvojka Daniela Hantuchová, ktorá po výbornom výkone zdolala ruskú jednotku Mariu Kirilenkovú za 1:43 h v dvoch setoch 6:2 a 6:4.

V úvodnom singli si Dominika Cibulková poradila s Anastasiou Pavľučenkovovou za 2:31 h po trojsetovej bitke 5:7, 6:1 a 6:4. Slovenská jednotka môže v prípade nedeľňajšieho triumfu nad Kirilenkovou spečatiť postup Slovenska do finále. Víťazky moskovského zápasu v ňom začiatkom novembra nastúpia proti lepšiemu z dvojice Taliansko - Česko, po prvom dni vedú reprezentantky z Apeninského polostrova na antuke v Palerme 2:0. Slovenky by s oboma tímami hrali o cennú trofej vonku.

Hantuchovej skvele vyšiel úvod zápasu s Kirilenkovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a prvý set získala jasne vo svoj prospech. Bývalá svetová päťka kvalitne podávala i returnovala, umne menila rytmus hry a robila minimum nevynútených chýb. Na začiatku druhého dejstva Kirilenková pridala na agresivite, po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0, no Hantuchová následne vyrovnala na 2:2, v siedmom geme opäť zobrala Ruske servis a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenila po víťaznom forhende hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Kirilenkovou už na 6:2.

Hantuchová cítila po zisku druhého bodu obrovskú radosť, ktorú prejavila mohutným výkrikom. "Som nesmierne šťastná, že som vyhrala a získala pre Slovensko druhý bod. Vedela som, že ak chcem uspieť, musím hrať maximálne koncentrovane a využiť skúsenosti, ktoré som za tých 14 rokoch účinkovania v Pohári federácii nadobudla. Výsledok 6:2, 6:4 proti svetovej dvanástke na prvý pohľad vyzerá možno jednoznačne, no zďaleka to nebol jednoduchý zápas. Veľmi dobre som sa na kurte pohybovala a na dvorci som sa cítila fajn. S Maťom Liptákom sme zvolili dobrú taktiku, dôsledne som plnila jeho pokyny. Vždy sa teším na fedcupový týždeň, veľmi mi pomáha svojimi radami. Fed Cup je niečo iné ako bežný turnaj, hrám za Slovensko a aj preto som v týchto zápasoch veľmi motivovaný," povedala Hantuchová.

Slovenský kapitán Matej Lipták bol po prvom dni nadmieru spokojný. "Som veľmi šťastný, ako sa to zatiaľ vyvíja. Po prvom dni by som bral aj stav 1:1. To, že vedieme 2:0, je veľký bonus. Sme blízko k postupu do finále, ale zároveň aj ďaleko. Musíme byť obozretní, v nedeľu nás čakajú ťažké zápasy. Máme tri možnosti získať tretí bod, čo je určitá psychologická výhoda, no nebude to jednoduché. Každé stretnutie je otvorené. Verím, že baby podajú minimálne také kvalitné výkony ako dnes a že sa nám podarí vybojovať tretí bod. Dnešný úvodný zápas mal vysoký level a som veľmi rád, že Domča zvládla neľahkú koncovku. Daniele som veril, preto som ju uprednostnil pred Magdou Rybárikovou a svojím výkonom ma veľmi potešila. Keď hrá za Slovensko, lepšie využíva taktiku ako na bežných turnajoch, je správne nahecovaná."

Kirilenková bola po prehre s Hantuchovou rozčarovaná. "Mysleli sme si, že moskovská antuka nám bude sedieť, ukazuje sa však, že sa jej lepšie prispôsobili slovenské hráčky. Robila som dnes všetko pre to, aby som vyhrala, no nepodarilo sa mi to. Daniele viac sedí hard, no tentokrát odohrala výborný zápas aj na antuke, naplno využila svoje bohaté skúsenosti z náročných fedcupových zápasov. Ja som robila priveľa chýb, čim som jej uľahčila cestu za víťazstvom," povedala Ruska.

semifinále svetovej skupiny Pohára federácie:

Rusko - SLOVENSKO 0:2 po prvom dni

Anastasia Pavľučenkovová - Dominika Cibulková 7:5, 1:6, 4:6

Maria Kirilenková - Daniela Hantuchová 2:6, 4:6

nedeľa 12.00:

Kirilenková - Cibulková

Pavľučenkovová - Hantuchová

Jelena Vesninová, Jekaterina Makarovová - Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová

/vyslaný redaktor TASR la/ /k dispozícii sú zvukové záznamy a videozáznam/

Vloženo: 20. 04. 2013       Kategorie: Tasr