• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Roland: Kližan po prehre s Nadalom: "Škoda nevyužitých šancí" (3)

Paríž 31. mája (TASR) - Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Zverenec trénera Karola Kučeru napriek skvelému úvodu a bojovnému výkonu prehral s tretím nasadeným obhajcom titulu Španielom Rafaelom Nadalom za 2:44 h v štyroch setoch 6:4, 3:6, 3:6 a 3:6. Slovensko tak vo francúzskej metropole prišlo aj o posledné želiezko v singli.

Sedemnásobný šampión antukového vrcholu sezóny stratil rovnako ako v úvodnom kole s Nemcom Danielom Brandsom úvodné dejstvo, v ďalšom priebehu zápasu však potvrdil úlohu favorita. Kližan, ktorý je víťazom parížskej juniorky z roku 2006, postupom do 2. kola vyrovnal svoje seniorské maximum z vlaňajška. Z Paríža si odnáša prémiu 35.000 eur a 45 bodov do svetového rebríčka ATP Entry.

Kližan sa Nadala nezľakol, dokázal s "antukovým kráľom" držať krok v dlhých výmenách a zakontrovať. Za stavu 3:3 vďaka kvalitným returnom a razantným úderom po čiarach prelomil podanie Španiela a prvý set získal vo svoj prospech. Najlepší slovenský singlista v úvode zápasu kvalitne servoval a Nadalovi dal dokonca dve esá z druhého podania. Na začiatku druhého dejstva Nadal zrýchlil hru, pridal na agresivite a po dvoch brejkoch si vybudoval náskok 4:0. Kližan ešte znížil na 2:4, no koncovka patrila Španielovi.

V úvode tretieho setu Nadal aj s pomocou pásky zobral Kližanovi podanie a po potvrdení brejku sa ujal vedenia 3:1. V šiestom geme mal slovenský tenista dve šance vyrovnať na 3:3, jeho returny však skončili za základnou čiarou. Nadal za stavu 5:3 spečatil zisk setu čistou hrou pri Kližanovom podaní. Vo štvrtom sete Španiel po brejku vo štvrtom geme odskočil Kližanovi na 5:1. Slovenský reprezentant ešte znížil na 3:5, no v deviatom geme premenil Nadal pri vlastnom podaní v poradí druhý mečbal.

Kližana po prehre s Nadalom mrzeli nevyužité šance. "Bol to obojstranne kvalitný zápas. V prvom sete som hral veľmi dobre a využil som každú možnosť, ktorú mi súper ponúkol. Druhý set bol opačný, Rafa mal jednu-dve šance, ktoré zužitkoval. Tretí set bol totálne otvorený, za stavu 2:3 som viedol 40:15 a mal som dve možnosti na rebrejk, zo štyroch bekhendových returnov však boli štyri desaťcentimetrové auty. Takéto šance sa nezahadzujú, ak chcete s takýmito hráčmi uspieť. Vo štvrtom sete ma Nadal trikrát za sebou brejkol, musím uznať, že vtedy veľmi dobre returnoval. Som trochu sklamaný, že som nevyhral ešte jeden set, v prípadnom piatom dejstve by to bolo otvorené. Chýbali mi skúsenosti, Nadal naopak vedel vyťažiť z minima maximum. Pokazil som aj viacero nahratých úderov vo výmenách, čo sa tiež podpísalo pod konečný výsledok," povedal pre TASR Kližan, ktorý pred Wimbledonom ešte absolvuje trávnatý turnaj v Eastbourne.

muži - dvojhra - 2. kolo:

Rafael Nadal (3-Šp.) - Martin KLIŽAN (SR) 4:6, 6:3, 6:3, 6:3

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlas Kližana

la

Vloženo: 31. 05. 2013       Kategorie: Tasr