• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-DC: Mečíř po triumfe Kližana nad Juškom:"Maťo ušiel hrobárovi z lopaty"(2)

Bratislava 31. januára (TASR) - Slovenskí tenisti vedú po úvodnom dni stretnutia 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára nad Lotyšskom 2:0. O druhý bod pre domáce farby sa na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC postaral Martin Kližan, ktorý si poradil s lotyšskou jednotkou Andisom Juškom za 3:34 h po päťsetovej dráme 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6 a 8:6. V rozhodujúcom dejstve dokázal otočiť z 3:5. V prvom singli vyhral Lukáš Lacko nad Martinšom Podžusom za 2:30 h v štyroch setoch 3:6, 6:3, 6:3 a 6:1. Slováci môžu spečatiť svoj triumf a postup do 2. kola už v sobotňajšej štvorhre, v ktorej by mali nastúpiť Kližan s Michalom Mertiňákom.

O osude prvého setu zápasu medzi Kližanom a Juškom rozhodol piaty gem, v ktorom slovenský tenista prelomil súperovo podanie. V druhom dejstve súkal Lotyš jedno eso za druhým a pri podaní súpera si vypracoval šesť brejkbalov. Kližan všetky odvrátil a vynútil si tajbrejk, v ňom však mal navrch Juška. Tretí set sa stal korisťou slovenskej dvojky. Kližan za stavu 4:3 po skvelom returne získal Juškov servis, v ďalšom geme odvrátil štyri brejkbaly. Vo štvrtom dejstve si obaja hráči držali svoje podania a všetko smerovalo k tajbrejku. Kližan však za stavu 4:5 prehajdákal náskok 40:0 a Juška si vďaka zisku piatich fiftínov v rade vynútil piaty set. V ňom išiel Lotyš po brejku v ôsmom geme podávať na víťazstvo v zápase, Kližan však vyrovnal na 5:5 a v koncovke slávil úspech. Za stavu 6:6 po skvelom returne zobral súperovi servis a v štrnástom geme premenil po víťaznom bekhendovom obhodení v poradí druhý mečbal.

Kližan označil zápas proti Juškovi za náročný. "Za stavu 3:5 v piatom sete som bol v ťažkej situácii, no zabojoval som, psychicky ho zlomil a v koncovke slávil úspech. V tenise to tak niekedy býva, že aj za takéhoto stavu sa to otočí. Juška ma neprekvapil, vedel som, že má skvele podanie. Povrch mi až tak nesedel, hovoril som, že proti Lotyšom by sme mali zvoliť pomalší hard," povedal slovenský tenista v prvej reakcii pre RTVS. Slovenský kapitán Miloslav Mečíř bol rád, že po prvom dni je stav 2:0. "Vedel som, že Lotyšov nemôžeme podceniť. Lukáš Lacko sa po pomalšom začiatku postupne rozohral k dobrému výkonu. Predpokladal som, že prvý zápas bude o niečo ľahší. Martin Kližan ušiel v piatom sete za stavu 3:5 hrobárovi z lopaty. Cením si u neho, že zabojoval, kvalitne tam zareturnoval a napokon to otočil. O zložení páru do štvorhry sa rozhodnem až v sobotu, teraz som plný emócií."

1. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Lotyšsko 2:0 po úvodnom dni

Lukáš Lacko - Martinš Podžus 3:6, 6:3, 6:3, 6:1

Martin Kližan - Andis Juška 6:4, 6:7 (4), 6:3, 4:6, 8:6

sobota 14.00 Kližan, Michal Mertiňák - Janis Podžus, Arturs Lazdinš

nedeľa 13.00 Lacko - Juška, Kližan - M. Podžus

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy

la

Vloženo: 31. 01. 2014       Kategorie: Tasr