• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis: Češky tretíkrát víťazkami Pohára federácie, proti Nemkám rozhodla Kvitová

Praha 9. novembra (TASR) - České tenistky sa stali tretíkrát za posledné štyri roky víťazkami Pohára federácie, vo finále vo vypredanej pražskej 02 aréne totiž vedú nad Nemeckom už 3:0. O rozhodujúci tretí bod pre domáce farby sa v nedeľu postarala Petra Kvitová, ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Angelique Kerberovú po takmer trojhodinovej trojsetovej dráme 7:6 (5), 4:6, 6:4. V strhujúcom úvodnom dejstve plnom skvelých výmen dokázala otočiť z 2:5 a odvrátiť šesť setbalov, v rozhodujúcom dejstve obrátila z 1:4.

Zverenky kapitána Petra Pálu nadviazali na fedcupové triumfy z rokov 2011, 2012 a upravili vzájomnú bilanciu s Nemkami už na 7:1. Barbara Rittnerová sa nestala štvrtou ženou v histórii, ktorá získala cennú trofej ako aktívna hráčka i kapitánka. Nemecké družstvo vo svojom strede s Rittnerovou sa naposledy tešilo z víťazstva v Pohári federácie v roku 1992 za éry Steffi Grafovej. Tohtoročnú spanilú jazdu odštartovali februárovým víťazstvom 3:1 nad Slovenskom v bratislavskom NTC, v semifinále uspeli na pôde Austrálie.

Pred úvodným nedeľňajším singlom sa v kuloároch hovorilo, že namiesto Kerberovej by proti Kvitovej mohla nastúpiť vlaňajšia wimbledonská finalistka Sabine Lisická. Rittnerová však dala dôveru svetovej desiatke a Kerberová vstúpila do zápasu impozantným spôsobom. Hrala agresívne, triafala čiary a po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 5:2. Kvitová však v ďalších minútach vyrovnala na 5:5, po veľkom boji o každú loptičku odvrátila šesť setbalov a vynútila si tajbrejk, v ktorom slávila úspech.

V druhom dejstve Kvitová po dvoch brejkoch odskočila súperke na 3:0 a bola blízko k zisku rozhodujúceho bodu. Kerberová však nezložila zbrane, otočila na 4:3 a vynútila si tretí set. V ňom viedla po rýchlom brejku 4:1, no Kvitová následne získala päť gemov v rade. Za stavu 5:4 premenila pred očami legendárnej Martiny Navratilovej pri vlasthom servise v poradí štvrtý mečbal.

finále Pohára federácie:

Česko - Nemecko 3:0 po úvodnej nedeľňajšej dvojhre

Petra Kvitová - Andrea Petkovicová 6:2, 6:4

Lucie Šafářová - Angelique Kerberová 6:4, 6:4

Kvitová - Kerberová 7:6 (5), 4:6, 6:4

la

Vloženo: 09. 11. 2014       Kategorie: Tasr