• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Australian: Murray prvým finalistom dvojhry po triumfe nad Berdychom

Melbourne 29. januára (TASR) - Britský tenista Andy Murray sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V úvodnom semifinále si ako nasadená šestka poradil so sedmičkou "pavúka" Čechom Tomášom Berdychom za tri a pol hodiny v štyroch setoch 6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5. V dueli o tretí grandslamový titul v kariére nastúpi v nedeľu o 9.30 SEČ proti víťazovi piatkového súboja medzi najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom a obhajcom trofeje Švajčiarom Stanom Wawrinkom.

Murray si zahrá vo finále na úvodnom podujatí veľkej štvorky už štvrtýkrát, trikrát však ťahal za kratší koniec. V roku 2011 nestačil na švajčiarskeho grandslamového rekordéra Rogera Federera, v rokoch 2011 a 2013 prehral s Djokovičom. Berdych nevyužil šancu postúpiť do svojho druhého grandslamového finále. V doposiaľ jedinom v júli 2010 na tráve All England Clubu vo Wimbledone prehral so Španielom Rafaelom Nadalom, ktorého na tohtoročnom Australian Open vyradil vo štvrťfinále.

Berdych nestratil až do semifinálového súboja s Murraym v priebehu turnaja ani set a aj vo štvrtok začal dobre, keď po brejku v ôsmom geme sa ujal vedenia 5:3. Murray síce kontroval rebrejkom a vynútil si tajbrejk, no v jeho koncovke mal navrch najlepší český singlista. Od začiatku druhého dejstva však začal na dvorci v aréne Roda Lavera dominovať Murray. Zrýchlil hru, zahrával loptičky tesne po odskoku, kvalitne podával i returnoval a súperovi uštedril "kanára". Berdych mal čoraz väčšie problémy s pohybom, odišlo mu prvé podanie, čo bola voda na mlyn Murrayho. V treťom sete bol rozhodujúci šiesty gem, v ktorom rodák zo škótskeho Dunblane po dvoch forhendových winneroch prelomil podanie súpera. Vo štvrtom dejstve zobral Murray Berdychovi servis za stavu 5:5 a zápas už dotiahol do úspešného konca čistou hrou.

muži - dvojhra - semifinále:

Andy Murray (6-V-Brit.) - Tomáš Berdych (7-ČR) 6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5

la

Vloženo: 29. 01. 2015       Kategorie: Tasr