• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis: Molčan po triumfe Slovenska v Galeovej pohári vyzdvihol "parťákov" v tíme

Bratislava 7. augusta (TASR) - Slovenskí tenisti do 18 rokov mali z víťazstva na ME tejto vekovej kategórie veľkú radosť. Po finálovom triumfe 2:1 nad Rumunskom zdvihli nad hlavy prestížny Galeovej pohár, čo sa im podarilo vôbec po prvý raz v histórii. Lídrovi tímu Alexovi Molčanovi v debli úspešne sekundoval Lukáš Klein, členom družstva bol aj Patrik Néma. Nehrajúci kapitán Ľubomír Kurhajec ich na piatkovej tlačovej konferencii pochválil, že na finálovom turnaji vo francúzskom La Rochelle vytvorili kompaktný tím.

"Na úvod musím povedať, že sme vôbec nečakali, že takéto niečo sa nám môže podariť. Do La Rochelle sme išli hlavne po dobrý výsledok. Zišla sa tam skutočne kvalitná konkurencia, veď viaceré tímy mali hráčov, ktorí už bežne hrávajú mužské turnaje ATP. Na začiatku nám prial žreb, lebo sme dostali Portugalcov. Tí boli síce druhí nasadení, ale výkonnosťou nepatrili medzi najlepších. V semifinále nás čakali domáci Francúzi, ktorí boli rozhodne favoritmi toho súboja. Alex však potiahol tím v dôležitých momentoch, miestami hral až neskutočne. Vo finále rozhodla štvorhra, v ktorej sme súperovi z Rumunska nedali žiadnu šancu. Chalani boli ako jeden tím, o celkový triumf sa zaslúžil každý jeden z nich," povedal Kurhajec. Galeovej pohár v minulosti vyhrali viacerí úspešní tenisti. "Dosiahli sme nečakaný, ale historický úspech. Na pohári bola vyrytá aj Austrália s Patom Cashom, svoje mená tam mali viaceré legendy. Bol to super pocit," dodal kapitán SR.

Jednoznačným ťahúňom tímu bol Molčan. V semifinále zdolal vo dvojhre bývalú svetovú juniorskú trojku Corentina Denollyho po dramatickom priebehu 6:4, 4:6, 6:4. Vo finále jeho rumunský súper Calin Manda pre zranenie odstúpil a tak Molčanovi zostali sily na to, aby v záverečnej štvorhre spolu s Kleinom triumfovali hladko 2:0 na sety. "Jednoznačne to je jeden z najväčších úspechov mojej juniorskej kariéry. O rok prestupujem k mužom, rád budem na to spomínať. Je niečo iné hrať za seba na turnajoch a hrať za Slovensko. Radosť je o to väčšia, že slovenskí juniori túto súťaž vyhrali po prvý raz. Chcem sa poďakovať mojím tímovým parťákom. Paťo povzbudzoval ako o dušu a s Lukášom sme sa v debli parádne dopĺňali," vyznal sa Molčan.

Dva razy v ére samostatnosti hrali Slováci predtým v tejto súťaži vo finále - v rokoch 2004 a 2010. Ani v jednom prípade nevyhrali. V roku 2004 tvorili tím Pavol Červenák, Lukáš Lacko, Peter Miklušičák, vo Verone prehrali so Srbskom a Čiernou Horou, za ktorú hrali Novak Djokovič a Viktor Troicki. V roku 2010 bol kapitánom strieborného tímu v Benátkach Miloslav Grolmus a tvorili ho Filip Horanský, Jozef Kovalík a Adrian Partl. Slovensko vo finále podľahlo Maďarsku.

"Sme veľmi radi, že sa nášmu juniorskému tenisu naďalej darí. K úspešným dievčatám sa teraz pridali aj chlapci, vyrastá nám skutočne silná generácia. Galeovej pohár má veľkú tradíciu a prestíž, chalani dosiahli veľký a historický výsledok," uzavrel stretnutie s novinármi generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška.

bm la /k dispozícii sú fotoreportáž a zvukové záznamy/

Vloženo: 07. 08. 2015       Kategorie: Tasr