• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-US Open: Djokovič získal v New Yorku jubilejný desiaty grandslamový titul

New York 14. septembra (TASR) - Srbský tenista Novak Djokovič sa stal druhýkrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na US Open. Vo finále si ako nasadená jednotka poradil s dvojkou "pavúka" Švajčiarom Rogerom Federerom v štyroch setoch 6:4, 5:7, 6:4, 6:4 a získal jubilejný desiaty grandslamový titul. V New Yorku nadviazal na triumf z roku 2011 a v historických tabuľkách sa v počte trofejí z podujatí veľkej štvorky dostal na siedme miesto, keď vyrovnal zápis Američana Billa Tildena. Zápas sa začal s trojhodinovým oneskorením pre dážď.

"Nole" v tejto sezóne zopakoval rok 2011, keď vyhral US Open, Australian Open i Wimbledon. V jeho zbierke mu stále chýba titul z Roland Garros v Paríži. Z Flushing Meadows si odnáša prémiu 3,3 milióna USD a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní si upevní pozíciu suverénneho lídra. Federer nevyužil šancu na zisk 18. grandslamového titulu a nestal sa prvým mužom v Open ére so šiestimi triumfami na US Open. Z 23 brejkbalov využil iba štyri, v kľúčových momentoch mal navrch jeho súper. Federer zvíťazil v New Yorku rokoch 2004-2008, vo finále však hral naposledy v roku 2009, keď podľahol Argentínčanovi Juanovi Martinovi del Potrovi.

Djokovičovi vyšiel úvod zápasu s Federerom, keď v druhom geme prelomil podanie súpera. V ďalšej hre sa však pri pokuse dobehnúť volej pošmykol, oškrel si lakeť i nohu a Švajčiarovi sa podaril rebrejk. Srb sa po ošetrení rýchlo otriasol, po skvelom obhodení opäť zobral súperovi podanie a ukončil Federerovú 28-setovú víťaznú šnúru. Švajčiar sa snažil hrať aktívne, no robil priveľa nevynútených chýb. V druhom dejstve grandslamový rekordér zrýchlil hru a výrazne zlepšil return.

Za stavu 1:1 nevyužil päť brejkbalov, no v koncovke slávil úspech, keď v dvanástom geme premenil po dôraznom bekhende druhý setbal. Chlieb sa lámal v treťom dejstve. Federer sa dostal za stavu 4:3 k dvom brejkbalom, no ani jeden nevyužil, následne prišiel o servis a Djokovič dotiahol set do úspešného konca, hoci prehrával 15:40. Hneď na začiatku štvrtého setu Federera opäť brejkol a šancu na zisk druhého titulu na US Open už z rúk nepustil. Švajčiar źnížil z 1:5 na 4:5 a v desiatom geme mal tri brejkbaly, Djokovič ich však odvrátil a premenil hneď prvý mečbal. Vyrovnal tak vzájomnú bilanciu s Federerom na 21:21.

muži- dvojhra - finále:

Novak Djokovič (1-Srb.) - Roger Federer (2-Švajč.) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4

la

Vloženo: 14. 09. 2015       Kategorie: Tasr