• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-DC: Kližan po zisku prvého bodu: "Atmosféra v hľadisku bola super" (3)

Gdyňa 18. septembra (TASR) - Slovenskí tenisti vedú v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára v Gdyni nad domácim Poľskom 1:0. O úvodný bod pre hostí sa postaral líder slovenského tímu Martin Kližan, ktorý si po koncentrovanom výkone poradil s poľskou dvojkou Michalom Przysieznym za 2:08 h v troch setoch 6:4, 6:4, 6:4. V druhom singli si na tvrdom povrchu Acrylic v Gdyňa aréne zmerali sily Jerzy Janowicz a Norbert Gombos.

Kližanovi vyšiel úvod zápasu s Przysieznym, keď v druhom geme prelomil podanie súpera, po potvrdení brejku si vybudoval náskok 3:1 a prvý set získal vo svoj prospech. Kližan kvalitnejšie servoval, bol istejší a trpezlivejší pri dlhých výmenách od základnej čiary. Hneď na začiatku druhého dejstva sa po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0. Za stavu 3:4 prehrával 0:40, no dokázal zvládnuť zložitú situáciu a vyrovnal sa aj s nešportovým správaním jedného z domácich "kibicov", ktorý tlieskal pri každom Kližanovom pokazenom prvom podaní. Získal päť fiftínov v rade, zvýšil na 5:3 a aj druhý set sa stal jeho korisťou. V treťom dejstve Kližan po dvoch brejkoch odskočil súperovi na 5:2 a išiel podávať na víťazstvo v zápase. Przysieznemu sa ešte podarilo znížiť na 4:5, no v desiatom geme premenil slovenský reprezentant pri vlastnom servise v poradí druhý mečbal.

Kližan mal zo zisku prvého bodu radosť. "Bol to z mojej strany super zápas. Bolo ťažké returnovať jeho servis, ale v každom sete sa mi podaril jeden-dva gemy, keď som výborne zareturnoval. Mrzí ma, že som v závere stratil podanie, ale mal som komfortný náskok. Počítal som si to a v tomto roku som v Davis Cupe neprehral ani set. Vyhral som ich 17 za sebou a až do dnešného zápasu som nestratil ani raz podanie. Čakali sme aj podľa toho. čo mi hovoril Jerzy Janowicz,, že Poliaci zvolia rýchlejší povrch. Je to podobné ako na Australian Open, spĺňa všetky normy. Je to rýchle, ale nie je to zasa žiaden extrém. Chcel som hrať prvý zápas, čo sa mi splnilo. Atmosféra v hľadisku bola výborná. Rozhodkyňa dnes nepodala svoj najlepší výkon, ale mohol som našťastie využívať Jastrabie oko, ktoré mi veľakrát pomohlo. Zobral som si ho iba vtedy, keď som si bol istý, že príde ku korekcii verdiktu," povedal Kližan.

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas, v tom úvodnom uspeli Slováci v septembri 1996 na koberci v Trnave 4:1. Mečířovci v júli zvíťazili v dueli 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davis Cupu na antuke v Konstanci nad domácim Rumunskom 3:2. Po druhý raz za sebou tak budú bojovať o návrat medzi najlepšiu svetovú šestnástku. Vlani v baráži prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5. Vo svetovej skupine hrali naposledy v roku 2006. V 1. kole v pozícii finalistov z roku 2005 prehrali v Rancague s Čile a v septembrovej baráži nestačili v bratislavskom NTC na Belgicko. Odvtedy sa márne pokúšajú o návrat medzi elitu.

Poliaci doteraz ešte nikdy nehrali vo svetovej skupine prestížnej súťaže a iba druhýkrát v histórii sa prebojovali do baráže o elitu. V roku 2013 v play off podľahli Austrálii. V tomto roku zdolali v euro-africkej zóne Litvu 3:2 a Ukrajinu 3:1 a vybojovali si tak účasť v baráži. V najlepšej stovke svetového rebríčka majú aktuálne jediného hráča - Janowicza (61.). V deblovom rebríčku patrí k špičke Matkowski, aktuálne 9. na svete.

baráž o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára

Poľsko - SLOVENSKO 0:1 po prvej dvojhre

Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6

nasleduje Jerzy Janowicz - Norbert Gombos

sobota: 13.00 Marcin Matkowski, Lukasz Kubot - Igor Zelenay, Andrej Martin

nedeľa: 12.00 Janowicz - Kližan, Przysiezny - Gombss

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlas Kližana

/vyslaný redaktor TASR la/ /k dispozícii sú zvukové záznamy a videozáznam/

Vloženo: 18. 09. 2015       Kategorie: Tasr