• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Plážový tenis: Páleníková prvou Slovenkou v elitnej stovke,sníva o MS v Brazílii

Bratislava 12. novembra (TASR) - Katarína Páleníková je prvou slovenskou plážovou tenistkou v elitnej svetovej stovke. V rebríčku stále stúpa, hoci tento šport nepatrí pod Tatrami medzi rozšírené. Bývalá tenistka sa dlhodobo snaží nájsť si stabilnú partnerku, s ktorou by hrávala na významných medzinárodných turnajoch a majstrovstvách Európy.

Na podujatiach tohto rangu je totiž podmienka, že obe hráčky musia byť z jednej krajiny. "Snažím sa nájsť partnerku medzi aktívnymi tenistkami i "vyslúžilými" hráčkami, no nie je to jednoduché. V minulosti som hrávala na turnajoch s Michaelou Pochabovou, na tohtoročných MS v Taliansku som vytvorila tandem s Maďarkou Zsuzsannou Kovácsovou. Bývalá fedcupová reprezentantka Martina Suchá bola so mnou ako doprovod a kouč. Keď potrebujem potrénovať, príde mi ponahadzovať, no do súťažného kolotoča ju to zatiaľ neláka," povedala v rozhovore pre TASR Páleníková.

K zvýšeniu popularity beach tennisu na Slovensku podľa jej slov môžu prispieť aj úspechy plážových volejbalistiek Natálie Dubovcovej s Dominikou Nestarcovou. "Problémom je, že u nás chýba medzinárodné prepojenie. V zahraničí sú najlepší hráči aj v organizačných štruktúrach, plážový tenis sa potom automaticky dostáva viac do povedomia a motivuje to aj ostatných hráčov." Väčšinu výjazdov na turnaje si Páleníková musí hradiť z vlastného vrecka. "Na turnajoch ako sú ME vám organizátori poskytnú nejaký balíček, uhradia istú sumu, no celkovo to je finančne dosť náročné. Nie som v takej pozícii, ako hráči z elitnej svetovej dvadsiatky, ktorí majú sponzorov či tenisové školy. Mnohí z nich spolupracujú s Medzinárodnou tenisovou federáciou ITF na vývoji pravidiel a spopularizovaní športu."

V lete sa turnaje hrávajú najmä v Európe, potom sa kolotoč presunie do Južnej Ameriky a na jeseň do Ázie. "Hrá sa vždy tam, kde je teplo. Turnaje sú kratšie ako tenisové, niektoré trvajú iba dva dni, takže sa tomuto športu dá venovať aj popri zamestnaní. Ak sa však chcete výraznejšie presadiť medzi svetovou špičkou, musíte viac času obetovať príprave. Minulú zimu som chodila trénovať do Viedne, teraz chodím do Maďarska." Páleníková dúfa, že nová sezóna bude pre ňu ešte úspešnejšia ako táto. "V tomto roku som absolvovala 20 turnajov, čakajú má ešte dva v Thajsku. V novej sezóne chcem získať čo najviac bodov do rebríčka, do ktorého sa rátajú iba štvorhry. Dúfam, že sa mi podarí prebojovať na MS v Brazílie, ktoré budú vrcholom roka."

la bm

Vloženo: 12. 11. 2015       Kategorie: Tasr