• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Roland: Nadal získal v Paríži jubilejný desiaty titul, nestratil ani set

Paríž 11. júna (TASR) - Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal desiatykrát v kariére víťazom grandslamového turnaja Roland Garros. Vo finále dvojhry na parížskej antuke ako nasadená štvorka deklasoval trojku "pavúka" Švajčiara Stana Wawrinku 6:2, 6:3, 6:1. Nadal získal celkovo 15. titul z podujatí veľkej štvorky a v historických tabuľkách sa osamostatnil od legendárneho Američana Petea Samprasa, s ktorým sa delil o druhé miesto. Na čele je s 18 grandslamovými trofejami šampión Australian Open Švajčiar Roger Federer.

Nadal ako prvý tenista v Open ére vyhral ten istý grandslamový turnaj desaťkrát. Tohtoročným Roland Garros prešiel ako nôž maslom, keď v celom priebehu turnaja neprehral ani jediný set, pričom stratil iba 35 gemov. Po nedeľňajšom dueli na dvorci Philippa Chatriera má na antukovom vrchole sezóny impozantnú bilanciu 79:2, vo finále ešte nenašiel premožiteľa. Na parížsky trón sa vrátil po trojročnej prestávke. Vlani vo francúzskej metropole neštartoval pre zranenie, v roku 2015 skončil na rakete Srba Novaka Djokoviča. Vďaka jubilejnému triumfu zinkasuje prémiu 2,1 milióna eur a do svetového rebríčka ATP Entry si pripíše 2000 bodov. V jeho pondelňajšom vydaní sa posunie na druhé miesto za Brita Andyho Murrayho.

Wawrinka nevyužil šancu na zisk štvrtého veľkého titulu a po prvý raz ťahal v grandslamovom finále za kratší koniec. Počas celého zápasu nenašiel recept na skvelú hru Nadala, ktorý výborne servoval i returnoval a vďaka drvivému forhendu diktoval tempo výmen. Wawrinka mal nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania a robil príliš veľa nevynútených chýb z forhendu. Švajčiar sa nedostal ani k svojim obľúbeným bekhendovým longlajnom, ktorými v parížskom finále v roku 2015 i vo vlaňajšom vyvrcholení US Open zničil Djokoviča.

Za stavu 1:1 mal Wawrinka k dispozícii brejkbal, Nadal ho však odvrátil a vo štvrtom geme si vypracoval štyri možnosti na zisk súperovho servisu. Wawrinka síce vyrovnal na 2:2, no v ďalších minútach Nadal ovládol dianie na centri. Uhral sedem gemov za sebou, prvý set získal jasne vo svoj prospech a v druhom si vybudoval náskok 3:0. Parížski diváci chceli vidieť vyrovnanejšie finále a snažili sa Wawrinku vyburcovať, no Nadal bez problémov zvládol koncovku druhého setu. Frustrovaný Švajčiar za stavu 3:5 a 15:30 po neúspešnom pokuse o obhodenie rozbil raketu a od francúzskeho empajrového rozhodcu Pascala Mariu dostal varovanie.

Nadal robil minimum chýb, jeho údery mali správnu dĺžku i razanciu. Pred začiatkom antukovej sezóny so svojím trénerom Carlosom Moyom popracoval na bekhende a proti Wawrinkovi potvrdzoval, že aj tento úder môže byť jeho silnou zbraňou. V treťom sete po dvoch brejkoch odskočil Wawrinkovi na 4:1 a zápas s prehľadom dotiahol do úspešného konca. V siedmom geme premenil v poradí druhý mečbal, v Paríži získal titul s prívlastkom "La Decima" a upravil vzájomnú bilanciu s Wawrinkom na 16:3. Nadal sa stal vo veku 31 rokov a osem dní najstarším hráčom, ktorý vybojoval 15. grandslamovú trofej.

muži - dvojhra - finále:

Rafael Nadal (4-Šp.) - Stan Wawrinka (3-Švajč.) 6:2, 6:3, 6:1

la

Vloženo: 11. 06. 2017       Kategorie: Tasr