• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Wimbledon: Kazaška Rybakinová získala prvý grandslamový titul

Wimbledon 9. júla (TASR) - Kazašská tenistka Jelena Rybakinová sa stala víťazkou ženskej wimbledonskej dvojhry a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále zdolala v pozícii turnajovej dvanástky tretiu nasadenú Tunisanku Ons Jabeurovú 3:6, 6:2, 6:2. Rybakinová je vôbec prvou kazašskou šampiónkou niektorého z podujatí veľkej štvorky. Vďaka sobotňajšiemu triumfu zinkasuje prémiu dva milióny libier pred zdanením.

Jabeurová hrala v prvom sete duelu s Rybakinovou maximálne koncentrovane. V treťom geme prelomila podanie Kazašky a po potvrdení brejku odskočila súperke na 3:1. Rybakinová pôsobila na dvorci nervóznym dojmom, v medzihre robila príliš veľa nevynútených chýb. V deviatom geme opäť prišla o servis a tak sa úvodné dejstvo stalo korisťou Jabeurovej. Tunisanka často využívala čopované údery, ktoré sú na tráve veľmi účinné. Mala vyššiu percentuálnu úspešnosť prvého podania ako Rybakinová a lepšie returnovala.

Na začiatku druhého setu sa Kazaška zmobilizovala, vďaka agresívnym úderom od základnej čiary zobrala Jabeurovej podanie a ujala sa vedenia 2:0. Dvadsaťtriročná rodáčka z Moskvy zlepšila pohyb a dokázala si poradiť aj so stopbalmi tuniskej hráčky. V "maratónskom" štvrtom geme nevyužila Jabeurová tri brejkbaly na 2:2, čo ju vykoľajilo. Vyšla z rytmu, v ďalšej hre po sérii nevynútených chýb stratila podanie a Rybakinová si vybudovala rozhodujúci náskok 5:1. V ôsmom geme využila vďaka esu prvý setbal a vynútila si rozhodujúce dejstvo.

Hneď v jeho úvode Kazaška opäť Jabeurovú brejkla a ešte viac nalomila psychiku Tunisanky, ktorá bola čoraz frustrovanejšia a kopila chyby. Za stavu 3:2 prehrávala Rybakinová 0:40, no následne získala päť fiftínov za sebou, udržala si servis a zápas dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila hneď úvodný mečbal a vyrovnala vzájomnú bilanciu so Jabeurovou na 2:2. Tunisanka napriek finálovej prehre dosiahla vo Wimbledone životný úspech. Svetová dvojka ako vôbec prvá arabská hráčka postúpila do grandslamového finále.

ženy - dvojhra - finále:

Jelena Rybakinová (Kaz.-12) - Ons Jabeurová (Tun.-3) 3:6, 6:2, 6:2

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená z briefu.

la lg

Vloženo: 09. 07. 2022       Kategorie: Tasr