• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-US Open: Gauffová zdolala Sobolenkovú a má prvý grandslamový titul

New York 9. septembra (TASR) - Americká tenistka Coco Gauffová získala svoj prvý grandslamový titul. Vo finále ženskej dvojhry na US Open zdolala v noci na nedeľu Bielorusku Arinu Sobolenkovú 2:6, 6:3, 6:2.

Gauffová premenila na zisk titulu druhú finálovú účasť na turnajoch veľkej štvorky. Pred rokom nestačila na Roland Garros na Igu Swiatekovú. Pre USA zariadila prvý triumf na podujatí v ženskej dvojhre od roku 2017, keď uspela Sloane Stephensová. V rebríčku WTA sa posunie na 3. priečku. Už pred stretnutím bolo isté, že sa novou svetovou jednotkou stane premiérovo Sobolenková.

Gauffová pred finále ťahala šnúru jedenástich výhier v sérii a uspela v 17 z 18 duelov za sebou. S Bieloruskou mala lepšie vzájomné zápasy 3:2, no jediný súboj v tomto roku sa skončil v prospech Sobolenkovej. Vo štvrťfinále turnaja v Indian Wells zvíťazila 6:4, 6:0. Gauffová nastúpila vo finále vo veku 19 rokov ako najmladšia Američanka od roku 1999, keď získala titul v tínedžerskom veku Serena Williamsová.

Sobolenková nastúpila na finále s plánom udávať tempo hry. V prvom sete sa jej to darilo. Američanka robila viac nevynútených chýb a prehrala už úvodnú hru duelu. Dokázala prelomiť podanie súperky na 2:2, no Bieloruska následne predviedla rebrejk a získala hneď aj ďalšie podanie súperky.

V druhom sete Gauffová zlepšila podanie, Sobolenková začala naopak robiť viac chýb v útoku. Američanka dostala jedinú šancu vyrovnať priebeh duelu a využila ju, keď Bieloruska nedokázala udržať podanie v štvrtej hre.

V úvode rozhodujúceho setu sa Bieloruske úplne prestalo dariť. Američanka obmedzila chyby na minimum a prelomila prvé dve podania súperky. Sobolenková ešte dokázala znížiť na 2:4, no v siedmom geme si opäť neudržala servis a Gauffová duel dopodávala do víťazného konca. Gauffová predviedla v prvom sete 10 nevynútených chýb, no v ďalších dvoch dokopy iba deväť. K triumfu jej stačilo predviesť 13 víťazných úderov.



dvojhra - finále:

Coco Gauffová (USA-6) - Arina Sobolenková (Biel.-2.) 2:6, 6:3, 6:2



UPOZORNENIE: Správa je rozšírená z briefu



tt

Vloženo: 10. 09. 2023       Kategorie: Tasr