• PEUGEOT
  • J&T BANKA
  • COOP JEDNOTA
  • ADIFEX

Tasr

Navigácia » Hlavná stránka » Tenis EP » Tasr

 
Hlavní obsah stránky

Tenis-Roland: Swiatekovú čaká opäť Gauffová: "Nebude to ľahké" (4)

Paríž 4. júna (TASR) - Poľská tenistka Iga Swiateková sa suverénnym spôsobom prebojovala do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Najvyššie nasadená obhajkyňa titulu deklasovala vo štvrťfinále turnajovú päťku Češku Markétu Vondroušovú za 64 minút 6:0, 6:2. V boji o finále sa stretne s Američankou Coco Gauffovou, nasadená trojka otočila duel s Ons Jabeurovou z Tuniska a osmičku "pavúka" zdolala v troch setoch 4:6, 6:2 a 6:3.

Swiateková nedala svojej súperke šancu. V prvom sete jej za 29 minút uštedrila "kanára". Nadelila už tretí za sebou po tom, ako v osemfinále rozdrvila Rusku Anastasiu Potapovovú za 40 minút 6:0, 6:0. Favoritka prehrala až v poradí ôsmy gem, keď Vondroušová v druhom sete vyrovnala na priebežných 1:1. Swiateková však naďalej na kurte dominovala, robila minimum nevynútených chýb, vo štvrtom geme brejkla úradujúcu wimbledonskú šampiónku a zápas už v pohode doviedla do víťazného konca. Poľka tak naďalej môže pomýšľať na svoj štvrtý titul v Paríži, keď predtým triumfovala aj v rokoch 2020, 2022 a 2023. Môže sa stať prvou ženou od Justine Heninovej (2005-07), ktorá by získala na Roland Garros tri tituly v rade. Do semifinále postúpila tretíkrát za sebou. "Myslím si, že všetko fungovalo na jednotku. Mám pocit, že som servovala ešte lepšie ako v predošlých kolách, čo mi ešte viac zdvihlo sebavedomie. Hrala som priamočiaro a som šťastná, že som si udržala koncentráciu až do konca," povedala Swiateková.

V boji o finále sa stretne opäť s Gauffovou. Na Američanku narazí vo francúzskej metropole tretí rok za sebou, má s ňou vysoko pozitívnu bilanciu 10 víťazstiev a jedna prehra. "Bude to zápas ako každý iný. Nechcete meniť svoje rutiny, iba si hrať svoju hru a nepremýšľať nad tým, že by to mal byť nejaký veľký duel. Aby ste si nedávali príliš veľké bremeno na svoje plecia. Proti Coco to určite nebude ľahké, vie hrať na antuke, najmä tu v Paríži. Ja sa chcem sústrediť na svoj výkon, pripraviť sa dobre po taktickej stránke a uvidíme, ako to dopadne," uviedla svetová jednotka v prvom pozápasovom rozhovore. Na antuke vyhrala 17. zápas v sérii, v Paríži má celkovú bilanciu 33-2. Dosiahla jubilejný 40. triumf v kariére proti hráčke z prvej desiatky svetového rebríčka.

Úvodný štvrťfinálový súboj medzi Gauffovou a Jabeurovou začala aktívnejšie Tunisanka. V siedmom geme brejkla súperku a získala prvý set v pomere 6:4. V druhom sa obraz hry zmenil. Gauffová herne ožila, spresnila údery a na kurte dominovala. Za stavu 3:2 vybojovala tri gemy za sebou. O víťazke tak musel rozhodnúť tretí set. V ňom mala opäť navrch 20-ročná Američanka, za stavu 2:1 vo štvrtej hre zobrala súperke podanie, následne brejk potvrdila a už si víťazstvo nenechala vziať. V deviatom geme za stavu 5:3 premenila svoj tretí mečbal v zápase.

Gauffová bude bojovať o svoje druhé parížske finále, v roku 2022 prehrala v dueli o titul so Swiatekovou, Poľke podľahla aj vlani vo štvrťfinále. "Ons bola náročná súperka. Po prvom sete som sa snažila hrať agresívnejšie, ona však predvádzala celý zápas veľmi dobrý výkon a mala veľa víťazných úderov. V závere som to nevedela ukončiť, musela som sa nadrieť, aby som premenila mečbal, ale vyšlo to. Musím pochváliť divákov, ďakujem im za podporu, postarali sa o výbornú atmosféru. Ľudia tu v Paríži to urobili pre mňa zábavnejšie, celý čas skandovali, rada hrám v takomto prostredí," uviedla Gauffová. Úradujúca šampiónka US Open si zahrá v treťom grandslamovom semifinále za sebou, medzi najlepšou štvorkou bola aj na tohtoročnom Australian Open. Naopak 29-ročná Jabeurová opäť zostala na Roland Garros pred semifinálovými bránami, vo štvrťfinále vypadla aj vlani, keď nestačila na Brazílčanku Beatriz Haddadovú Maiovú.



ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Iga Swiateková (Poľ.-1) - Markéta Vondroušová (ČR-5) 6:0, 6:2, Coco Gauffová (USA-3) - Ons Jabeurová (Tun.-8) 4:6, 6:2, 6:3



UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 2. a o 3. odsek.



ms wr fk

Vloženo: 04. 06. 2024       Kategorie: Tasr